Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump vrea să reintroducă simularea înecului, o metodă controversată de interogare considerată tortură de către apărătorii drepturilor omului, după ce a îndemnat, anterior, la o înregistrare a musulmanilor în întreaga ţară, informează Deutsche Welle.
Donald Trump a declanşat o nouă controversă, după ce a promovat duminică, într-un interviu pentru postul ABC News, folosirea simulării înecului în interogarea „suspecţilor de terorism”.
CIA a folosit simularea înecului pentru a interoga cel puţin trei persoane arestate în legătură cu atacurile teroriste din Statele Unite de la 11 septembrie 2001.
Această practică a fost interzisă de către preşedintele Barack Obama când a venit la putere, în 2009.
„Aş aduce-o înapoi”, a declarat candidatul la învestitura republicană în vederea scrutinului prezidenţial din noiembrie 2016. „Eu cred că simularea înecului este nimic în comparaţie cu ceea ce ne fac ei nouă, ceea ce i-au făcut lui James Foley, când i-au tăiat capul”, a spus Donald Trump.
„E cu totul altceva şi aş aduce, absolut, înapoi interogarea şi interogarea în forţă”, a subliniat candidatul republican la preşedinţie.
Donald Trump şi-a atras o adevărată furtună de critici după ce a cerut un registru naţional pentru musulmani.
Trump nu şi-a retractat cuvintele în interviul de duminică şi a spus că vrea o bază de date cu refugiaţii sirieni care intră pe teritoriul Statelor Unite, ca măsură de protecţie faţă de „cel mai mare cal troian din toate timpurile”.
În pofida comentariilor controversate pe care le face, popularitatea sa în rândul alegătorilor nu scade.
Conform ultimului sondaj Washington Post/ABC News, Trump se clasează în fruntea contracandidaţilor republicani, cu 32% din intenţiile de vot, şi este urmat de chirurgul pensionar Ben Carson.
Aproximativ 47% dintre republicani consideră că magnatul în domeniul imobiliar este cel mai capabil în gestionarea economiei americane, ameninţării teroriste şi imigraţiei.