Dacă le depozitezi corect, ouăle rezistă foarte bine. Ba chiar sunt bune de mâncat și după ce trec de termenul de valabilitate înscris pe coajă. Totuși, cum îți dai seama cu exactitate cât de proaspete sunt?
Ouăle sunt o parte importantă a dietei noastre. Ele sunt o bună sursă de proteine: un ou are 5,5 grame de proteine, ceea ce echivaleaza cu 11,1% din valoarea zilnică recomandată. Un alt beneficiu pe care-l aduc este aportul de vitamina B8 care ajută la funcționarea în parametri optimi a ficatului și facilitează arderea grăsimilor.
Dacă ai câteva ouă de mai mult timp în frigider, e greu să îți dai seama cât de bune mai sunt pentru consum. Prima metodă pe care o știi probabil de la bunici este să pui oul pe o suprafață plană și să-l învârți. Dacă se învârte ușor, înseamnă că e proaspat. Dacă se învârte puțin și se oprește rapid, mai bine îl arunci.
Pe lângă această metoda, mai există una, care îți spune cu exactitate cât de vechi este oul. Aceasta se bazează pe știință: cojile de ou sunt poroase și, în timp, permit aerului să intre în interior. Astfel, cu cât este mai vechi oul, cu atât intră mai mult aer in el. Dacă îl vei introduce într-un pahar cu apă, el va pluti.