Porumbul dulce este o varietate foarte apreciată a cerealei originare din America Centrală, în special datorită gustului foarte plăcut și a texturii fragede.
Porumbul este un aliment sănătos, cu un conținut ridicat de vitamine, dar în special antioxidanți și fibre. Consumul de porumb este foarte important pentru o bună funcționare a digestiei, pentru a menține sub control nivelul colesterolului, dar și pentru a asimila mai mult acid folic în timpul sarcinii.
Acest aliment are o serie de beneficii pentru sănătate, întrucât furnizează organismului substanțe nutritive, precum sintosterolul, acizii grași și esterici, saponinele și alcaloizii, sigmasterolul și alte glucide solubile.
Nutrienții din porumbul dulce sunt asimilați într-o măsura optimă de organism, fără să fie însoțiți de o cantitate mare de amidon, care se acumulează atunci când porumbul avansează spre maturitatea fiziologică, iar învelișul boabelor devine tare.
Calitățile nutriționale ale porumbului dulce recomandă acest aliment în vederea obținerii unor numeroase beneficii pentru sănătate.
Îmbunătățește memoria
Nivelurile crescute de tiamina (vitamina B1) din porumbul dulce ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive și la menținerea sănătății celulelor cerebrale. Așadar, tiamina este necesară organismului pentru producția de acetilcolină, un neurotransmițător esențial pentru întreținerea randamentului memoriei. De altfel, printre principalii factori asociați cu apariția bolii Alzheimer, se numără nivelul insuficient de acetilcolină în corp.
Îmbunătățește digestia
Porumbul dulce este una dintre cele importante surse de fibre alimentare (100 de grame de porumb asigură 5% din doza zilnică recomandată), așadar alimentul contribuie la îmbunătățirea digestiei și la eliminarea completă a resturilor alimentare de la nivelul colonului.
Previne anemia
Anemia este o afecțiune în care celulele roșii sunt reduse considerabil din cauza lipsei de fier. Pentru că porumbul are acest mineral în compoziția sa, consumul alimentului reglează nivelul de celule roșii din sânge. De asemenea, tot pentru a trata anemia, poți consuma porumbul datorită conținutului de vitamina B și acid folic.
Protejează vederea
Porumbul dulce conține și antioxidantul zeaxantină, pigmentul care dă porumbului culoarea galbenă. Consumul acestui antioxidant are un efect protector împotriva bolilor oftalmologice survenite odată cu înaintarea în vârstă. Acidul folic și beta carotenul din porumbul dulce contribuie și ele la sănătatea vederii.
Încetinește procesul de îmbătrânire
Porumbul dulce este și o sursă excelentă de acid ferulic. Acest antioxidant flavonoid fenolic s-a dovedit util, în cadrul a numeroase demersuri științifice, în prevenirea mai multor tipuri de cancer, a îmbătrânirii premature și a creșterii inflamațiilor din organismul uman. Cu cât vei consuma mai mulți antioxidanți, cu atât pielea ta se va menține într-o formă cât mai bună. Mai mult decât atât, amidonul de porumb este un ingredient excelent pentru a calma iritațiile pielii și erupțiile cutanate.
Ajută la menținea greutății
Numărul relativ mic de calorii furnizate de circa 100 de grame de porumb dulce este propice controlului greutății, comparativ cu alte cereale precum grâul, orezul. Motivul constă în faptul că cele din urmă au mai multe calorii provenite din carbohidrați simpli, precum glucoza, sucroza sau zaharurile complexe.
Menține colesterolul la un nivel bun
Persoanele care consumă boabe de porumb sunt protejate de colesterolul rău, provocat de un aport prea mare de grăsimi.