Linum usitatissimum - common flax seeds and flowers

Semințele de in au proprietăți benefice menținerii sănătății, de altfel sunt unele dintre cele mai bogate plante în substanțe nutritive. Descoperă de ce este recomandat să le incluzi în alimentație.

Semințele de in sunt o sursă bogată de micronutrienți, fibre, magneziu, vitamina B1, omega 3 și acizi grași esențiali, substanțe necesare pentru o sănătate de fier.

Numeroase studii au arătat că antioxidanții, grăsimile sănătoase și fibrele scad riscul de diabet, cancer și boli de inimă.

Semințele de in sunt folosite de mii de ani, însă abia în ultimii ani au fost studiate proprietățile sale. Așa s-a aflat că doar două lingurițe din aceste ingrediente conțin 140% din doza zilnică de omega 3, substanțe care reduc inflamația și luptă împotriva bolilor cronice. Este, de altfel, cea mai mare cantitate care se regăsește într-un aliment.

Fibrele solubile din semințele de in scad colesterolul și previn depunerea grăsimii pe artere. Scade, astfel, considerabil riscul de a suferi un infarct sau un atac cerebral. Fibrele acționează și asupra nivelului de zahăr din sânge, ținându-l sub control.

Semințele de in te ajută și să slăbești, pentru că atunci când le mănânci, îți dau senzația de sațietate pentru mai mult timp. Este indicat să iei jumătate de linguriță de semințe măcinate cu 30 de minute înainte de masă și îți vei controla, astfel, apetitul. Acest obicei îți va regla și tranzitul intestinal și te va scăpa de constipație.

Pentru că semințele de in reduc inflamația din organism, sistemul tău imunitar funcționează mai bine. Studiile au arătat chiar că aceste alimente previn apariția bolilor autoimune, precum psoriazis, lupus sau artrită.

 Pe lângă proteine, acizi graşi esenţiali şi fibre alimentare, seminţele de in mai conţin o substanţă care le confirmă statutul de seminţe-minune: lignina. Lignina are o capacitate antioxidantă importantă, fiind capabilă să neutralizeze o mare parte din radicalii liberi din organism. Deşi se găseşte în mai multe plante, seminţele de in se numără printre cele mai bune surse de lignină. Lignina conferă seminţelor de in calitatea de arme antitumorale.

Este foarte important ca persoanele care aleg să includă în dietă seminţele de in să se hidrateze corespunzător, fiindcă fibrele alimentare pot da peste cap tranzitul intestinal, dacă nu bem destulă apă, avertizează specialiştii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.