olives-cropped

Toată lumea a aflat cât de sănătos este uleiul de măsline, însă puțini cunosc și beneficiile consumului de măsline. Descoperă motivele pentru care acestea sunt foarte bune pentru sănătatea ta.

Pentru că este una dintre cele mai bune surse de vitamina E, de acizi graşi Omega 3, Omega 6 şi de calciu, măslina rămâne în topul alimentelor foarte sănătoase, fiindu-i de folos omului de aproape 8.000 de ani.

Măslinele sunt bogate în fier, cupru, fiind, de asemenea, o sursă excelentă de fibre. În ceea ce privește nivelul de grăsime al măslinelor, este adevărat faptul că acestea conțin grăsimi, însă este vorba de grăsimi monosaturate, deci sănatoase. Ele reduc riscul de arteroscleroză, crescând, în același timp, nivelul de HDL, adica nivelul colesterolului bun.

În ceea ce privește beneficiile consumului de măsline, un alt aspect important legat de acestea este faptul că au un indice glicemic mic: 15. Un indice glicemic mic eliberează energia treptat, pe când alimentele cu un indice glicemic mare duc la creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Prin conținutul bogat în grăsimi monosaturate și vitamina E, măslinele dispun de proprietăți antiinflamatorii care ajută în cazul osteoartritei, artritei reumatoide sau al astmului. Vitamina E, se dizolvă în grăsimi, fiind cunoscută drept un excelent antioxidant, încetinind totodată procesul de îmbătrânire și acționând puternic în procesul de eliminare a apei din organism.

Potrivit nutriţioniştilor, măslina este un fruct cu un conţinut mare de calciu, un mineral cu rol fundamental pentru sănătatea oaselor, iar o dietă bogată în măsline previne carenţa acestui mineral. Pentru un adult sănătos, doza zilnică de calciu este de 800 de miligrame, în timp ce pentru femeile aflate la menopauză, doza creşte la 1.200 de miligrame şi poate fi completată prin consumul de măsline.

Măslinele conțin compuși fenolici importanți, precum oleuropeina și oleocantalul, responsabili cu gustul amărui. Cele două substanțe se număra printre cei mai puternici antioxidanți din natură, care alături de vitamina E și carotenoizii din măsline, joacă un rol vital în prevenirea cancerului, inflamațiilor, bolilor coronariene, afecțiunilor nervoase degenerative și a diabetului.

Măslinele negre sunt bogate în acizi grași și antioxidanți care hrănesc, hidratează și protejează pielea și părul. Tocmai din acest motiv, uleiul de masline este inclus în numeroase tratamente de înfrumusețare și este considerat un agent nutritiv și hidratant excelent.

Noile cercetări vorbesc despre impactul pozitiv direct al proprietăților antiinflamatorii deținute de măsline asupra alergiilor. Extractele din măsline acționează similar cu medicamentele antihistaminice la nivelul celular, potrivit unor experimente de laborator. Acestea blochează receptorii de histamina și temperează răspunsurile alergice în contact cu alergenii.

Specialiștii recomandă măslinele și uleiul de măsline pentru consumul zilnic și înlocuirea alimentelor din bucătarie care, fiind prelucrate prin procedee chimice complexe, dăunează, pe termen lung, sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.