Curtea Constituțională de la Chișinău a decis marți că, în cazul în care un nou guvern nu este format în timp de trei luni, președintele Republicii Moldova poate decide dizolvarea parlamentului chiar dacă această perioadă coincide cu ultimele șase luni din mandatul său.
Decizia Curții Constituționale survine ca urmare a unei sesizări înaintate de Partidul Socialiștilor în contextul în care președintele Nicolae Timofti se află în ultimele șase luni ale mandatului său, iar Constituția Republicii Moldova interzice ca șeful statului să dizolve parlamentul în această perioadă.
„Imposibilitatea formării guvernului în termen de trei luni conduce la dizolvarea parlamentului chiar dacă această perioadă se înscrie în ultimele șase luni ale mandatului președintelui Republicii Moldova”, a declarat președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, citat de presa de la Chișinău.
Curtea a reținut totodată faptul că interdicția privind dizolvarea parlamentului în ultimele șase luni din mandatul președintelui Republicii Moldova este o reminiscență din perioada în care șeful statului moldovean era ales prin sufragiu universal, direct și liber exprimat.
Mandatul lui Nicolae Timofti expiră în luna martie 2016, iar guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleț a fost demis la 29 octombrie a.c, până în prezent nereușindu-se formarea unei noi echipe guvernamentale.