Franța și Germania vor fi „exercita presiuni” luni, la Bruxelles, pentru a instala centre de control la frontierele Uniunii Europene pentru ca „Europa să poată face să fie respectate frontierele sale”, a afirmat președintele francez, Francois Hollande, citat de AFP.
„Vom face astfel ca începând chiar de astăzi să existe concluzii ca Europa să poată respecta și să facă să-i fie respectate frontierele”, a subliniat Hollande, cu numai câteva ore înainte de reuniunea de urgență a miniștrilor de interne și ai justiției consacrată crizei refugiaților.
„Concret, aceasta înseamnă centre de înregistrare în Grecia, în Italia, în Ungaria pentru a evita ceea ce se petrece astăzi. Aceasta este ceea ce vor face Franța și Germania să prevaleze. Vom fi extrem de vigilenți și vom exercita presiuni.”, a precizat președintele Franței, cu prilejul deplasării sale în estul țării.
Reuniunea de la Bruxelles intervine la o zi de la reinstituirea de către Germania a controalelor la frontieră pentru a stăvili afluxul zecilor mii de refugiați, suspendând libera circulație în spațiul Schengen.
Franța, care s-a angajat să primească 24.000 de refugiați până la sfârșitul anului viitor, a avertizat încă de duminică asupra riscurilor cu privire la întârzierea înființării centrelor de înregistrare a refugiaților în țările de sosire unde să fie decisă distribuirea lor.
De asemenea, cancelarul Austriei, Werner Faymann, a anunţat că vor fi trimişi soldaţi la graniţa cu Ungaria pentru a controla situaţia, în condiţiile în care poliţia se aşteaptă la sosirea unui număr mare de refugiaţi din ţara vecină, conform The Local.at.
Austria, o țară tranzitată de mii de imigranți, se află prinsă la mijloc: Berlinul a reintrodus duminică seară controale la frontieră, iar fluxul de imigranți care provine din Ungaria s-a intensificat în weekend, înainte de intrarea în vigoare, marți, a unei noi legislații anti-imigranți în această țară.
Parisul și Berlinul apără principiul unui mecanism obligatoriu de distribuire a solicitanților de azil în cadrul UE, căruia i se opun însă mai multe țări din fostul bloc estic care au aderat la UE în 2004 (Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia).