De Eugen Matzota
Parc-aşa ar spune cel ce este încă ministrul caracatiţei sanitare când îl vezi cum nu găseşte nici un vinovat, doar morţii, fie din Colectiv, fie din Argeş. Cam firesc la nivelul de corupţie actual…
Conform Transparency International Romania, România se clasează onorabil în ceea ce priveşte percepţia faţă de corupţie, aşa-numitul Indice de Percepţie a Corupţiei (IPC) pe 2015. Onorabil înseamnă că este pe ultimul loc, nu pe 26, dar cu acelaşi rezultat ca şi Grecia şi Bulgaria, aşa că, merge şi-aşa: locul 26! Albania nu intră încă la socoteală, că ne-am fi plasat, poate, mai sus chiar. Ei, aşa ne facem noi mai deştepţi decât suntem…
Un ultim raport al Comisiei Europene, pe 2014, spune cam aşa, printre altele:
„O altă recomandare se referă la întărirea mecanismelor de prevenire şi control cu privire la atribuirea contractelor de achiziţii publice, inclusiv în întreprinderile deţinute sau controlate de stat. În plus, Comisia sugerează atât creşterea eficacităţii în ceea ce priveşte prevenirea şi depistarea conflictelor de interese în rândul funcţionarilor publici, cât şi consolidarea sistemului de garanţii în domeniul alocării fondurilor publice şi aplicarea unor strategii pentru reducerea corupţiei din domeniul sănătăţii.”
Ca să vezi, chiar de sănătate se leagă! Or fi ştiut ei ceva, la fel ca şi mai toţi românii de rând, care iată ce declară, conform aceluiaşi raport: „93 % din români sunt de acord că fenomenul corupţiei este răspândit pe scară largă în ţara lor de origine. Unui procent de 25 % din români, reprezentând al doilea cel mai mare procent din UE, le-a fost cerut în mod explicit sau tacit să dea mită în decursul ultimului an, în comparaţie cu media europeană de 4 %.”
Probabil că tehnocratul nostru timid, şi ne referim la cel ce la ora scrierii acestui editorial mai era încă ministru al caracatiţei ce se-ascunde sub numele de sănătate, nu vine de la Bruxelles, să ştie de la faţa locului, vine de la Cluj, aşa că de unde nu e picior de corupt, doar oameni ce radiază ca nişte îngeri. De unde să ştie un om care a lucrat ca director de unitate medicală cum e cu corupţia din sistem?
Când l-am văzut la început, am zis că e timid că nu ştie cum e cu funcţia aceasta, dar cu timpul se va încadra în peisaj. Ei, aşa şi fost! N-a trecut mult şi noul ministru a început să vorbească mai sigur, acoperind delicat ca o pisică ceea ce mirosea de la poştă.
Astfel, au trecut mai mult de şase luni de când au fost ucişi nişte tineri nevinovaţi de un sistem criminal şi nu avem nici un vinovat. Trebuia schimbat acest domn delicat, probabil, încă după episodul cu copiii din Argeş. Dar cine să-l schimbe?
Există totuşi un Dumnezeu care va găsi soluţia pentru noi, că se pare n-are altcineva ce să facă în faţa caracatiţei care ucide. Chiar dacă va fi să-i învie pe cei morţi.
Poate că-n faţa lor vor pricepe şi cei ascunşi după caracatiţa din sistemul sanitar, cu sau fără Atestat de studii complementare în Managementul Serviciilor de Sănătate, cum are domnul încă ministru, dar şi alte servicii, nu doar cele sanitare, c-au trecut prea mult dincolo de linie.