Medicii dau în judecată Ministerul Sănătății, deoarece le-a fost oprită finanțarea în domeniul cercetării medicale. Proiecte inedite care ar fi putut duce la revoluționarea tratamentelor pentru pacienți, au rămas fără suport financiar din cauza ineficienței din Ministerul Sănătății.
Cadrele medicale sunt profund afectate de această situație și susțin că proiectele lor pot să fie preluate de orice persoană interesată de domeniul medical, ele nefiind securizate.
La sfârşitul lunii noiembrie 2015, Ministerul Sănătăţii anunţa că organizează o competiţie pentru finanţarea unor proiecte de cercetare ştiinţifică în domeniul medical. Doctorii puteau depune dosare despre probleme legate de sănătatea mamei şi copilului, boli cardiovasculare, endocrine sau rare. Până pe 21 decembrie, ultima zi de depunere a ofertelor, au fost înregistrate 102 dosare. 30 dintre ele au fost declarate câştigătoare de nouă comisii din care au făcut parte câte cinci membri, informează Realitatea.net.
Revolta medicilor a apărut după ce au aflat că au câștigat competiția organizată de Ministerul Sănătății, dar nu au primit nici un ban. Potrivit medicilor, proiectele au fost anulate după publicarea rezultatelor și a punctajelor, însă fără nici o justificare din partea Ministerului Sănătății. Se pare că întreaga procedură a fost stopată, deoarece nu a câștigat cine trebuia.
„Este o situație extrem de gravă pentru prestigiul Academiei de Științe Medicale a României și pentru cercetarea științifică medicală”, a declarat dr. Mircea Ifrim, Secretarul General al Academiei de Științe Medicale a României, pentru eskape.ro.
Atât câștigătorii competiției, cât și cei care nu au câștigat, au solicitat, în urmă cu două săptămâni, clarificări oficiale ale Ministerului Sănătății, însă nu au primit nici un răspuns până acum. Lipsa unei reacții oficiale îi afectează pe medici. Acești se simt jigniți de autoritățile care le dau impresia că munca lor de cercetare a fost în zadar.