Găsirea unui loc de muncă e din ce în ce mai dificilă în ziua de astăzi. Avem nevoie de experienţă, cv-uri, recomandări. Dar oare de ce acte doveditoare profesiei am avea nevoie, dacă astăzi ar mai fi pe piaţă job-uri ca detector de avioane, vânător de șobolani, aranjator de popice sau om deşteptător?
Om deșteptător
Această persoană era responsabilă să trezească la 5.30 dimineața locuitorii orașului. Omul deșteptător bătea la geamurile caselor cu un băț din bambus și nu plecau de acolo până „clientul” nu se trezea.
Detectorul de avioane
Până la apariția radarului, existau oameni care erau plătiţi să „asculte” cerul în căutarea avioanelor prin intermediul unui dispozitiv special care amplifica sunetele.
Vânătorii de șobolani
În Europa acest job era destul de respectat, mai ales după Ciuma Neagră din 1347, toate localităţile erau obligate să angajeze oameni pentru a prinde micile vietăţi, care erau considerate responsabile de transmiterea multor boli.
Omul care aprindea felinarele
Persoana care avea această datorie trebuia să aprindă luminile felinarelor din oraș sau de pe anumite porţiuni. Astfel lămpile cu gaz erau aprinse o dată cu apusul soarelui și stinse a două zi dimineaţa.
Aranjator de popice
Cu mult înainte ca pistele de bowling să aibă un mecanism special care rearanjează popicele, existau aranjatorii de popice. Ei erau în mare parte adolescenți.
Tăietorul de gheață
Pentru a avea băuturi reci în pahare şi alimente proaspete, existau bărbați care erau angajaţi ca tăietori de gheaţă. Aceştia mergeau pe lacurile îngheţate, tăiau gheața care mai apoi era transportată către magazine. Condițiile de muncă erau extreme întrucât ei trebuiau să suporte temperaturi foarte joase.
Cititorii din fabrici
Persoane cu şcoală erau angajate în fabrici pentru a le citi muncitorilor ziare şi reviste în timpul programului. Motivul? Distrarea muncitorilor în orele de program.
Sursa: cunoastelumea.ro