Există o mulțime de motive pentru care ne place iaurtul grecesc: este delicios, sățios, se potrivește în mai multe combinații alimentare și conține proteine, calciu și vitamina D.
Totuși, nu toate sortimentele de iaurt grecesc sunt cele mai sănătoase. Uite, așadar, de ce reguli să ții cont atunci când cumperi acest iaurt:
Alege iaurt simplu, fără arome
Alege întotdeauna iaurtul grecesc simplu în detrimentul celor cu căpșuni, fructe de pădure, fulgi de cereale sau cu arome de vanilie și ciocolată. Acestea conțin cantități mari de zahăr, care sunt „ascunse” pe etichetă sub numele de trestie de zahăr. În plus, ce este mai rău este faptul că aceste iaurturi conțin o mulțime de arome artificiale, coloranți sau îndulcitori, cu valoare nutritivă ZERO.
Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să consumi iaurtul simplu, deoarece îți poți realiza propria variantă sănătoasă și aromată, în mod natural: adaugă miere, fructe proaspete, sirop de arțar, o lingură de pudră de cacao sau un praf de scorțișoară, în funcție de gusturile tale.
Optează pentru un iaurt cu grăsime
Nu există niciun motiv pentru care să nu consumi iaurt grecesc cu grăsime, cu excepția cazului în care nu-ți place gustul. Astfel, grăsimea ajută organismul să absoarbă mai bine nutrienții din iaurt, precum vitaminele A și D, și este mai sățios. Totodată, grăsimea sănătoasă din iaurt stabilizează nivelul de zahăr din sânge și îți dă energie.
Poți alege conținutul de grăsime în funcție de preferințele personale. Astfel, iaurturile cu un conținut scăzut de grăsimi sunt potrivite pentru cei ce vor să slăbească, deoarece au și mai puține calorii. Așadar, un iaurt cu un conținut de grăsimi de 4% este numai potrivit.
Alege variantele bio
Iaurtul grecesc organic nu este ieftin deloc, însă merită pe deplin: este mai puțin probabil să cumperi un produs fabricat din lapte de vaci care au fost hrănite cu hormoni de creștere artificială (studiile susțin că aceștia pot favoriza apariția cancerului), au intrat în contact cu substanțe chimice toxice sau poluanți din mediul înconjurător, ci un produs cu lapte de vaci care s-au hrănit cu iarbă proaspătă.
Laptele provenit de la vacile hrănite natural conține un nivel mai ridicat de acizi grași Omega-3.