Nou-născuții vor putea fi declarați, după împlinirea celor 15 zile de la naștere, în baza unei declarații scrise, fără a mai fi necesar buletinul mamei, informează profit.ro.
Această măsură va fi luată de Guvern, prin ordonanță de urgență, deoarece s-a constatat că obținerea certificatului de naștere este îngreunată de procedurile actuale.
„Menținerea unor limitări în legislație afectează drepturi fundamentale ale copiilor, cu privire la identitate, sănătate și educație, că în aceste condiții cei mai afectați sunt copii din familiile defavorizate care, astfel, nu beneficiază de servicii medicale, nu se pot înscrie în sistemul educațional și nu pot fi protejați de autoritățile statului”, se precizează în inițiativa Guvernului.
Așadar, OUG prevede posibilitatea declarării nașterii, după împlinirea termenului de 15 zile de la naștere, în baza unei declarații scrise a declarantului, fără a mai fi necesar actul de identitate al mamei.
„În lipsa actului de identitate al mamei ori a certificatului de căsătorie al părinților, după caz, se efectuează verificări cu privire la datele de identificare ale părintelui/ părinților la unitatea sanitară unde s-a născut copilul, în registrele de stare civilă sau în Registrul național de evidență a persoanelor”, se menționează în sursa citată.
De asemenea, obligativitatea avizului medicului legist este eliminată, în cazul înregistrării tardive a nașterii, dacă există certificat medical constatator al nașterii.
Dacă declarantul este străin, necunoscător al limbii române ori surdomut, la depunerea documentelor necesare înregistrării nașterii, actul normativ introduce obligativitatea folosirii unui interpret autorizat, încheindu-se în acest sens un proces-verbal.
Actul normativ mai prevede că certificatele de naștere, extrasele de naștere sau extrasele multilingve ale actelor de naștere emise de autoritățile străine se transcriu în registrele de stare civilă române cu datele privind numele și filiația, astfel cum au fost stabilite la înregistrarea nașterii.