Luni, 24 august 2015, au intrat în vigoare procedurile de aplicare ale amnistiei fiscale, după ce vineri au fost publicate în Monitorul Oficial. Documentul adoptă procedura efectivă pe care o va aplica organul fiscal în vederea transpunerii prevederilor din Legea nr. 209/2015, cunoscută în practică ca fiind legea amnistiei fiscale.
Legea amnistiei fiscale se referă la anularea unor obligații fiscale, cum ar fi cele pentru salariații care au primit diurne, considerate de Fisc ca fiind asimilate salariilor și la persoanele care au obținut venituri sub nivelul salariului minim pe economie și au fost obligate să plătească contribuții de sănătate la nivelul salariului minim pe economie.
De asemenea, de amnistie vor beneficia și 3 milioane de romani care pentru niște bani încasați ca și dobândă sau dividende, au fost somați să plătească aproape 500 de lei pe an, contribuții sociale.
Legea prevede anularea sumelor cerute de Fisc și de la angajați și de la angajatori pentru anii trecuți, după ce a reîncadrat veniturile obținute din activități independente și drepturi de autor drept salarii.
Aici se încadrează profesiile libere, de la avocați, la arhitecti și farmaciști, cei cu venituri din drepturi de autor și persoanele fizice autorizate.
Altă categorie de venituri la care se anulează impozitele și contribuțiile stabilite suplimentar de Fisc sunt diurnele primite de șoferii care fac curse internaționale și de angajații agențiilor de muncă temporară.
Amnistia este valabilă pentru veniturile realizate până la 1 iunie 2015, astfel că statul scapă de multe procese.