Alocația pentru copii este unul dintre cele mai disputate ajutoare acordate de stat, mai ales prin prisma sumei acordate. Pe lângă faptul că este destul de mică, statul se și zgârcește când vine vorba să o acorde retroactiv, informează libertatea.ro.
Puteți primi acești bani de la stat pe o perioadă retroactivă de cel mult trei ani, dar numai dacă micuțul a fost înscris şi a beneficiat de alocaţie la un moment dat, însă aceasta a fost suspendată.
Pentru a avea parte de alocația pe ultimele 36 de luni, va trebui să depuneți o cerere, atașată unui dosar plin cu acte la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, dacă sunteți din București. Dacă nu, va trebui să mergeți la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială din judeţul în care aveţi domiciliul.
Retroactivitatea de 12 luni
Potrivit legii 61/1993, mai există o situație în care puteți obține alocația pentru copil în mod retroactiv, dar asta numai în situația în care nu ați mai solicitat-o până acum. Astfel, pentru cu copil care are cetăţenia română sau un permis de şedere în România eliberat de cel puţin 1 an, se va putea solicita obţinerea retroactivă a alocaţiei pentru ultimele 12 luni. În acest caz, dosarul pentru alocație va trebui depus la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cadrul Primăriei localităţii de care aparţineţi cu domiciliul. În dosarul depus va trebui să specificați și cum doriți virarea banilor: prin depunere în cont curent personal sau cont de card, ori prin mandat poștal.
Cine poate lua alocația pentru copii
În cazul în care copilul este minor sub 14 ani, banii vor fi primiți de către părinte, tutorele legal sau asistentul maternal care ar grijă de copil. Dacă minorul are peste 14 ani, poate primi și el banii, dar numai cu condiția ca părintele să depună o cerere în care să specifice acest lucru. A treia situație de primire a alocației pentru copii se aplică celor care au împlinit 18 ani. Aceștia pot depune personal prin care să solicite ridicarea alocației în mod personal.
În prezent, alocația este de 200 de lei pentru copii de până în 2 ani (respectiv, 3 ani pentru copii cu handicap) și de 84 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani, și peste 18 ani dacă sunt elevi. Alocația în cazul copiilor cu handicap, cu vârste între 3 și 18 ani este de 200 de lei.
Citiți ce acte sunt necesare pe: libertatea.ro.