Cercetătorii americani au realizat recent un studiu care atribuie cuprului calități legate de arderea grăsimilor, astfel încât se recomandă consumul de stridii și ficat, care conțin din plin acest element.
Cuprul este un oligoelement cu mai multe proprietăți: ajută în lupta împotriva infecțiilor, întărind sistemul imunitar, intervine în mineralizarea oaselor, în absorbția de fier și formarea globulelor roșii. Dar are și alte calități, informează metronews.fr.
Studiul, desfășurat de cercetători de la Universitatea Berkeley din California și publicat în revista Nature Chemical Biology, arată că este indispensabil pentru descompunerea celulelor de grăsime.
„Cuprul joacă rol de reglare. Cu cât există mai mult cupru, cu atât celulele vor fi mai mult descompuse. Credem că ar fi interesant de studiat legătura dintre o deficiență în cupru și obezitate și bolile asociate”, afirmă profesorul Chris Chang, unul din cercetători.
Mai exact, acest oligoelement joacă un rol important în metabolism, transformând celulele de grăsime în energie. Din acest motiv este esențială includerea în regimul alimentar a unor alimente care conțin cupru.
La un bărbat adult, aportul recomandat este de 2 miligrame, la femeile adulte, de 1,5 miligrame, de 2 miligrame la femeile însărcinate sau care alăptează și 1,5 miligrame la copii și adolescenții între 10 și 19 ani.
Cuprul se găsește în principal în stridii, crabi, ficat, nuci, ciocolată neagră, cereale integrale, musli, leguminoase, chiar și în apa minerală.
O carență de cupru se manifestă prin anemie, dureri articulare și osteoporoză, conchide metronews.fr.
Sursa: metronews.fr