Ministrul Educației a afirmat marți, la Universitatea din Craiova, unde a participat la prima dezbaterea regională privind „Profilul absolventului”, realizată în cadrul Proiectului „România educată” (2016-2017), că acesta este un proiect care încearcă să dea răspunsuri unei întrebări esențiale: „Ce fel de Românie vrem?”.
„Lansat de Administrația Prezidențială, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, ‘România educată’ este un proiect puternic care încearcă să dea răspunsuri unei întrebări esențiale: Ce fel de Românie vrem? Și dacă vrem o Românie care să-și valorifice potențialul, atunci ce trebuie să facă școala și cercetarea?”, a spus Adrian Curaj.
Ministrul Educației a precizat că vine din zona consultărilor publice, dar această consultare are dimensiune națională.
„Întâlnirea de astăzi discută despre profilul absolvenților și pentru mine este echilibrul acesta în a-i pregăti pentru viață și pentru profesii. Ținta este 2.030 și 2.030 este doar poimâine, dacă nu mâine. Cei care sunt acum la grădiniță vor fi absolvenții de școală superioară din 2.030 și atunci orice acțiune pe care o facem astăzi, mâine, poimâine, conduce la rezultatul de atunci. Dar pentru ce fel de viață? Și trebuie să înțelegem ce se va întâmpla și să ne montăm întreaga abordare a noastră asupra vieții de atunci. Lumea se mișcă spre un total alt stil de viață, oamenii sunt mai conectați, mai mobili, așteaptă să aibă o educație personalizată, așteaptă ca ceea ce primesc să fie recunoscut, să primească credite, să se poată duce cu ele oriunde, pentru că asta este lumea”, a mai afirmat ministrul Educației.
La Craiova a început marți seria dezbaterilor regionale din cadrul Proiectului „România Educată” cu tema „Profilul absolventului” în vederea creionării unei viziuni privind profilul absolvenților etapelor educaționale — învățământului general, cel secundar și terțiar.
La dezbaterea regională au participat ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, consilierul de stat la Administrația Prezidențială, Ligia Deca, circa 100 de specialiști, reprezentanți ai sistemului de învățământ din cadrul Administrației Prezidențiale, Ministerului Educației, și reprezentanți ai sistemului de învățământ și ai societății civile din Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea.