Educația este cea care trebuie să fie motorul unui proiect de țară, de redescoperire a identității și de asigurare a coeziunii naționale, a declarat vineri ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj.
„Îmi reafirm hotărârea și dăruirea de a fi, împreună cu dumneavoastră și toate celelalte instituții din statul român, actorii unui proiect de țară în care Educația să fie motorul de redescoperire a identității și de asigurare a coeziunii naționale și, împreună cu cercetarea, inovarea, să contribuie major la o Românie competitivă. E adevărat că este nevoie de viziune și acțiune, dar eu sunt convins că le avem, trebuie doar să le facem mai vizibile, să le exprimăm cu mai multă putere”, a afirmat Adrian Curaj, la sesiunea solemnă a Academiei Române cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
Ministrul Educației a menționat că, în contextul în care România este de aproape zece ani parte a Uniunii Europene, prin dinamismul schimbărilor produse — spațiul internațional s-a deschis pentru cunoașterea și întărirea valorilor comune, iar oportunitățile de circulație a oamenilor sunt altele—, suntem în situația în care nu ne mai putem limita la a ne compara cu noi înșine și modele despre care am citit, ci „trebuie să ne comparăm, să intrăm într-un schimb de idei și cu identități noi”.
Adrian Curaj a mai precizat că, pentru a fi cu adevărat european, trebuie să fii mai întâi „profund și adevărat om”, iar acest adevăr îl poate da, în primul rând, cultura, iar ea se obține prin Educație.
Adrian Curaj a subliniat că se impune continuarea construcției unei platforme de dialog în ceea ce privește cercetarea românească, „prilej de rechemare a valorilor românești în matca lor” și un mod prin care patrimoniul cultural, în diversele sale expresii, să poată fi oferit lumii întregi.
Nu în ultimul rând, ministrul Educației s-a referit la rolul pe care școala trebuie să-l joace astăzi în transmiterea reperelor culturale.
„Când vorbim de școală, îmi doresc să putem valorifica potențialul fiecărui copil, astfel încât România să fie mai puternică prin cunoaștere. Îmi doresc mult să putem da copiilor noștri și șansa de a deveni cea mai bună variantă a posibilelor deveniri ale lor”, a precizat Curaj.
Academia Română a organizat vineri cu prilejul Zilei Culturii Naționale sesiunea solemnă cu tema „Identitate națională”.
Vrăjeală, vorbe mari dar în realitate urmărițialtceva ! UUrmăriți îndobitocirea copiilor, de ce scoateți latină și reduceți la doar o oră pe saptamana istoria și limbărromană ???