Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a participat în 20 noiembrie 2015 la cea de a VI-a ediție a Simpozionului Științific Internaţional „Economia Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Realități şi perspective pentru România”. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală şi a avut loc în Aula Academiei de Știinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”.
Printre participanții la eveniment s-au aflat preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Gheorghe Sin, directorul Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală, Alexandru Lăpuşan, Academicianul Cristian HERA, Vicepreşedinte al Academiei Române, precum şi numeroşi reprezentanţi ai fermierilor, membri ai Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din cadrul Parlamentului României etc.
Manifestarea a avut drept scop principal mijlocirea schimbului de idei şi informații, prezentarea celor mai noi rezultate generatoare de soluții la problemele economiei agrare şi ale dezvoltării rurale, promovarea şi încurajarea creării de parteneriate în domeniul cercetării la nivel național şi european.
În deschiderea simpozionului a fost prezentat un sondaj realizat în 31 de unități de cercetare cu tema „Cercetarea agricolă la răscruce de drumuri”, în cadrul căruia au fost prezentate soluții si programe privind restructurarea cercetării agricole.
Printre temele abordate în cadrul simpozionului s-au numărat problemele cu care se confruntă cercetarea românească, cum ar fi datoriile mari acumulate de institutele de cercetare în decursul ultimilor ani, numărul în scădere al cercetătorilor, deficienţele finanţării cercetării agricole. Totodată, s-a menţionat că trebuie identificată calea pentru transferarea rezultatelor cercetării către fermieri, întrucât beneficiarii rezultatelor cercetării ar trebui să fie, pe lângă agricultori, şi instituţiile statului.
În discursul său, ministrul Achim Irimescu a arătat că sunt foarte multe aspecte de discutat în privinţa cercetării, însă acest domeniu trebuie restructurat astfel încât cercetarea agricolă să devină funcţională, să fie finanţată corespunzător şi să se aibă în vedere creşterea numărului cercetătorilor pentru că “fără cercetare nu există viitor în agricultură”. De asemenea, ministrul Irimescu a subliniat că “trebuie să existe o colaborare foarte bună între universităţi, unităţi de cercetare, fermieri dar şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar în acest sens aştept propuneri pentru un plan de restructurare din partea cercetătorilor din cadrul Academiei de Știinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”. Totodată, consider că, cercetarea trebuie orientată în funcţie de cerinţele pieţei”.
La rândul său, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Gheorghe Sin, şi-a exprimat satisfacţia că evenimentul a beneficiat de participarea ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi a dat asigurări că în cel mai scurt timp, va fi prezentat un proiect cu privire la restructurarea cercetării agricole pentru a îndrepta acest domeniu pe un drum al performanţei.