Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a poziționat miercuri în garant al menținerii spațiului Schengen, îndemnând statele membre ale Uniunii Europene să se ralieze propunerii sale privind înființarea unui corp european de pază a frontierelor, relatează AFP.
În fața Parlamentului European de la Strasbourg, Jean-Claude Juncker a afirmat că „nu mai este timp de pierdut”, într-un moment în care imigranți continuă să se îndrepte spre frontierele externe ale Uniunii Europene.
„Noi, europenii, nu mai avem frontiere: noi avem o frontieră și împărțim responsabilitatea pentru apărarea ei”, a insistat președintele Comisiei Europene.
Conform președintelui executivului european, „un corp european de agenți pentru paza frontierei și de coastă va permite repararea unei hibe a sistemului Schengen”.
„Suntem pe cale să facem ceea ce ar fi trebuit să facem de la început”, a menționat Jean-Claude Juncker.
„Vreau să fiu foarte clar: în timpul președinției mele, vom face tot ce este posibil pentru a proteja ceea ce am construit și a-l face mai bun și mai puternic”, a adăugat președintele Comisiei Europene, subliniind că „Schengen este aici ca să dureze”.
Zona de liberă circulație numără 26 de țări ale Europei, spațiul Schengen fiind considerat o realizare-cheie a construcției europene, dar care este supus unei puternice presiuni de la începutul anului.
Criza migrației a determinat mai multe țări, printre care Germania, Austria și Suedia, să restabilească provizoriu controalele la frontierele interne, ilustrând astfel încrederea pierdută în rolul de filtru al țărilor ce se confruntă cu sosiri masive de migranți.
Marți, Comisia Europeană a prezentat în Parlamentul de la Strasbourg un plan pentru reluarea controlului la frontierele externe ale Uniunii Europene, prin intermediul creării unui corp european de agenți pentru paza frontierelor și a coastelor europene.
Comisia Europeană dorește să poată desfășura acest corp de pază inclusiv într-un „stat recalcitrant”, ceea ce riscă să suscite rezistența unor state membre care văd în aceasta o atingere la adresa suveranității lor.