Marea Britanie și Italia au anunțat marți că au căzut de acord asupra necesității reformării Uniunii Europene pentru a proteja drepturile cetățenilor UE din afara zonei euro, a promova afacerile și a combate criza migrației în Europa, informează Reuters.
Într-un articol comun publicat în cotidianul The Telegraph, ministrul de externe britanic Philip Hammond și omologul său italian Paolo Gentiloni susțin că țările lor sunt acord cu privire „la nevoia unei reforme profunde a UE, la simplificarea funcționării, a procedurilor și a regulilor”.
„Putem lucra împreună asupra unui pachet de reforme ale UE care se referă la chestiuni specifice precum rolul parlamentelor naționale, competitivitate, guvernanță economică și protecție socială, pentru a face UE mai simplă, mai eficientă și mai puțin birocratică”, precizează Hammond și Gentiloni.
În opinia lor, Uniunea Europeană are nevoie de „diferite ritmuri de integrare” care pot coexista, o cerință esențială înaintată de Londra.
Premierul britanic David Cameron a promis să organizeze, până la finalul lui 2017, un referendum cu privire la oportunitatea rămânerii Marii Britanii în interiorul Uniunii Europene. În perspectiva acestui referendum, Cameron încearcă să renegocieze termenii apartenenței țării sale la UE.