Cojile de ouă reprezintă una dintre cele mai bune surse de calciu, nitrogen și alte substanțe organice folositoare solului. Vă arătăm 5 moduri în care le puteți folosi în grădina voastră de legume.
1. Cojile de ouă – fertilizant/sursă de calciu pentru tomate, ardei și vinete
Cojile de ouă dețin mulți dintre nutrienții solicitați de plante. Adăugați coji pisate la baza gropilor de plantare, în special pentru tomate, ardei și vinete.
2. Cojile de ouă pot deveni „ghiveci” pentru obținerea plantelor din semințe
Coaja de ou poate îndeplini funcția de ghiveci pentru plantele aflate în faza de sămânță. Mai târziu, răsadul împreună cu suportul natural se pot transfera cu totul în gradină. Îngrijește cu atenție viitoarea plantă și, când a crescut suficient de mare pentru a fi transferată, nu trebuie decât să spargi cu atenție coaja de ou și să pui plăntuța, cu tot cu pământ și rămășițele de coajă de ou, în grădina ta sau într-un ghiveci mai mare. Coaja de ou rămasă se va descompune și va hrăni rădăcina plantei.
3. Cojile de ouă pot reprezenta capcane pentru melcii cu sau fără cochilie
Cojile mărunțite, colțuroase, constituie o măsură eficientă împotriva melcilor cu sau fără cochilie (limacși) și altor dăunători. Aplicate în jurul plantelor, la suprafață, ele previn stricarea răsadurilor și secționarea tulpinilor la nivelul solului de vietățile care nu tolerează suprafețele tăioase.
4. Cojile de ouă se pot folosi la obținerea compostului
Puteți să folosiți cojile de ouă și pentru obținerea compostului de grădină. Puteți adăuga coji de ouă bine mărunțite (ideal, sub formă de pudră) în compost și puteți hrăni, apoi, plante ca broccoli, varză, morcovii, conopida, țelina, cireșii, merii, piersicii, perii, pepenii, strugurii, salata, cartofii, etc.
5. Cojile de ouă se pot folosi în hrana găinilor
Dacă aveți păsări de curte de hrănit, puneți câteva cojițe de ou în mâncarea pe care le-o oferiți. Femelele, în special cele care au depus de curând ouă sau care se pregătesc, necesită calciu suplimentar.
Sursa: gradinamea.ro