Ca să trăiești mai mult și mai sănătos, trebuie să afli câteva informații importante despre somn și calitatea lui. Așa cum ne îngrijim dantura, forma fizică sau aspectul tenului, la fel trebuie să ne preocupăm și de igiena somnului dacă ne dorim o viață echilibrată și longevivă.
Suntem mai calmi, mai pozitivi și mai fericiți în măsura în care ne odihnim mai mult pe timpul nopții. Numeroase studii științifice evidențiază legătura dintre lipsa unui somn odihnitor și degradarea sistemului imunitar, instalarea depresiei și accelerarea procesului de îmbătrânire. După două sau mai multe nopți nedormite corespunzător, nu doar aratăm obosiți și mai în vârstă decât suntem în realitate, ci chiar suntem mai epuizați și mai vulnerabili.
Totuși, câți dintre noi știm ce înseamnă un somn cu adevărat odihnitor?
Există 5 factori esențiali care influențează calitatea somnului și pe care îi putem îmbunătăți atunci când simțim că oboseala își spune cuvântul. Iată de ce trebuie să ținem cont:
1. Mediul ambiant
Camera în care dormim trebuie să fie întunecată și răcoroasă. Specialiștii recomandă ca temperatura camerei să fie cuprinsă între 19 și 23 de grade Celsius. Studiile arată că nici frigul, nici căldura nu sunt ideale pentru un somn odihnitor, însă corpul se adaptează totuși mai bine la o temperatură mai scăzută decât la una mai ridicată. De asemenea, ai grijă să elimini toate sursele de lumină care te-ar putea distrage de la somn (lumina de afară, leduri sau beculețe de la electrocasnice).
2. Fără laptop și fără televizor
Chiar și atunci când sunt oprite, acestea reprezintă surse de radiații nocive și distrag organismul de la o odihnă completă. Camera în care dormi trebuie să fie cât mai armonioasă, iar obiectele care au legătură mai degrabă cu biroul sau cu camera de zi nu fac decât să încarce atmosfera și să scadă calitatea odihnei. Creează-ți un spațiu curat în care să-ți facă plăcere să te odihnești.
3. Camera trebuie să fie aerisită
Dimineața și mai ales seara înainte de culcare este necesar să lăsăm ferestrele deschise minim 15 minune, indiferent de anotimp. O mai bună oxigenare pe timpul nopții înseamnă că îți poți încarca mai mult bateriile.
4. Îmbrăcăminte lejeră
Hainele adecvate sunt cele lejere pentru a lăsa corpul să respire. Dacă nu ești adeptul dormitului fără haine pe tine, alege-le pe cele din bumbac, flanel sau mătase. Acestea lasă pielea să respire și favorizează o mai bună odihnă pe timpul nopții. Bumbacul este o țesătură hipoalergenică, fiind materialul ideal pentru persoanele care suferă de astm sau alergii. Țesăturile sintetice, pe de altă parte, împiedică pielea să respire, ceea ce face corpul să transpire mai ușor, și păstrează umiditatea.
5. Respectarea programului de somn
Probabil cea mai importantă condiție pentru reîncarcarea completă a bateriilor este respectarea nevoilor organismului. În funcție de temperament și vârstă, fiecare dintre noi avem nevoi diferite în ce privește durata somnului. Important este să nu tragi de tine atunci când te simți obosit și să-ți acorzi minim 6 ore de somn. În timp ce asupra numărului minim de ore de somn există păreri diferite, oamenii de știință sunt de acord în privința faptului că organismul se odihnește cel mai bine atunci când mergem la somn până în ora 10 seara.
sursa: cunoastelumea.ro