12898256_999498503459538_4536250952062376152_o
Clotilde Armand, candidatul USB care a ieșit pe locul 2 la alegerile din Sectorul 1, a postat un mesaj pe Facebook în care și-a exprimat poziția cu privire la contractul dintre Bechtel și statul român.

Redăm mai jos întregul mesaj:

„Contractul dintre CNADNR și Bechtel a fost semnat și menținut timp de 10 ani de guvernele partidelor parlamentare PSD-PNL-ALDE-UNPR-PDL-UDMR-PRU-PMP.

Activitatea mea la Egis România
Am venit la Egis în septembrie 2013, pe postul de director general pentru grupul de firme Egis România, Egis Bulgaria și Egis International (sucursala România). Înainte de asta am lucrat aproape 9 ani la GDF SUEZ. Sunt angajată, dar nu dețin acțiuni la Egis.

Compania Egis este de fapt proprietatea statului francez. Are o cifră de afaceri anuală de aproape 1 miliard de euro și 13.000 angajați în întreaga lume. În România, Bulgaria și Moldova a avut în continuu aproximativ 200 de ingineri, angajați permanenți sau contractuali. Rata profitului grupului de firme Egis în România se situează în jurul valorii medii de 3,5% din cifra de afaceri.

Contractul autostrăzii Transilvania și firma Bechtel
Egis a câștigat în 2003 licitația pentru supervizarea lucrărilor pe proiectul autostrada Transilvania, beneficiar: CNADNR. Pană în aprilie 2013, executant a fost firma americană Bechtel. Șantierul continuă și în prezent cu alți constructori.

Firma Bechtel a fost selectată prin atribuire directă, fără licitație, de către guvernul Năstase. Contractul cu Bechtel a continuat sub guvernarea PNL-PDL și a fost reziliat sub guvernul PDL în timpul ministeriatului Ancăi Boagiu la Transporturi în luna martie 2013.

Am ajuns în industria supervizării la 6 luni după plecarea Bechtel din România. Nu cunosc din experientă directă toate detaliile acestui contract. Știu însă datele brute: 52 km finalizați la un preț total de 1,5 miliarde euro. Contractul original a fost „pierdut” de guvernul PSD și nu este public în acest moment. Contractul a fost foarte dezavantajos pentru beneficiar, fiind construit pe principiul că executantul este plătit la cantitatea de lucrări decisă de el însuși. În aceste condiții, executantul este tentat să supradimensioneze lucrările, deoarece este plătit la volumul de materiale folosite, nu la rezultat.

În relația cu firma Bechtel, statul român nu deținea expertiza necesară negocierii. Bechtel este o divizie a complexului militaro-industrial american, cu o cifră de afaceri anuală de 37 de miliarde de dolari, un sfert din PIB-ul României. Directorii Bechtel se comportă diferit fată de orice interlocutor familiar funcționarilor CNADNR sau firmelor românești. Aveau o atitudine de superioritate și exploatau situația avantajoasă în care se găseau, tratând statul roman ca pe un vasal, contractul Bechtel fiind efectiv un fel tribut plătit în virtutea unui tratat de vasalitate. În fata lor, statul roman avea nevoie de reprezentanți de calibru, pe care i-a pus la dispoziție firma Egis. Statul francez este mai puțin vulnerabil decât România în fata presiunilor altor state, iar firma Egis și-a exercitat întreg prestigiul și autoritatea unei firme de stat franceze în relația cu Bechtel.

Am aflat ulterior despre anumite situații de negociere în care CNADNR se resemnase practic sa plătească sume exorbitante către Bechtel pentru a-i convinge sa accepte rezilierea, iar argumentele supervizorului Egis au condus la economii importante. În cei zece ani de contract Bechtel s-au schimbat miniștrii, șefii CNADNR, dar echipa Egis dedicată proiectului a rămas stabilă, păstrând atent controlul asupra informațiilor. Egis a avut în permanentă o echipă de cel puțin 50 de ingineri pe acest proiect.

Activitatea Egis în România
Grupul Egis este specializat în supervizare și design de lucrări de infrastructură: autostrăzi, poduri, tuneluri, baraje, stadioane, stații de epurare, porturi, aeroporturi. Majoritatea cifrei de afaceri a Egis este derulata în contracte cu statul. Un exemplu de lucrare: pentru 58.000 euro, Egis a realizat proiectarea pentru centurile ocolitoare Comarnic și Bușteni.

Materiale calomnioase apărute online și în presa scrisă
În urma candidaturii mele la primăria sectorului 1 București din partea USB, au apărut în presă materiale informative referitor la Egis, Bechtel și CNADNR, cuprinzând informații greșite sau voit calomniatoare. Primul astfel de material a apărut în 30 martie 2016 la Digi24, afirmând în mod greșit că aș fi profitat de pe urma contractului Bechtel. În realitate, am ajuns la Egis la 6 luni după plecarea Bechtel din România. Starea finanțelor firmelor Egis în România era foarte delicată în momentul sosirii mele. De exemplu, am amânat timp de 2 ani cumpărarea unei mașini de serviciu la care aveam dreptul în calitate de director general.
Egis ar fi avut zero angajați în România. În realitate, Egis a avut mereu peste 50 de angajați permanenți plus alți colaboratori contractuali. Jurnaliștii au interpretat greșit datele disponibile de altfel public, evidențiind doar datele privind firma Egis International și ignorând complet Egis România, prestatorul contractului de supervizare.

Egis ar fi făcut profituri uriașe, încasând suma de 230 milioane lei. În realitate, suma respectivă a fost încasată timp de 10 ani pentru munca a 50-100 de ingineri de vârf, corespunzând unui nivel corect de cost, în linie cu standardele industriei de supervizare. Salariile unora din experții Egis depășesc chiar salariul meu de director general, fiind vorba de specialiști de vârf la nivel mondial.
Egis ar fi continuat sa încaseze sume nejustificate chiar și după plecarea Bechtel. În realitate, deși Bechtel a plecat în martie 2013, șantierul autostrăzii Transilvania nu a fost închis, iar Egis a continuat să angajeze ingineri pentru conservarea șantierului, asistentă la pregătirea licitațiilor și supervizarea noilor constructori angajați de CNADNR. Sumele încasate au fost justificate prin foi de pontaj verificate de beneficiar, în totală transparență și conform practicilor din industrie.
Materialul respectiv a fost dezmințit, tot de Digi24, în 7 aprilie 2016. Însă materialul greșit din 31.03.16 a fost reluat de partidele politice în atacuri la persoana mea, în timpul și după terminarea campaniei electorale, fără menționarea dezmințirii din 07.04.16. Ulterior datei alegerilor au apărut în mediul online, fiind reluate de media aservite partidelor parlamentare PSD-PNL-ALDE-UNPR-PDL-UDMR-PRU-PMP, alte materiale defăimătoare și false la adresa mea. În afară de reluarea intoxicării privind presupusa relație a mea cu firma Bechtel fără menționarea dezmințirii Digi24 din 07.04, s-a vehiculat că Egis ar fi obținut „uriașă sumă” de 58.000 euro pentru proiectarea centurilor ocolitoare Comarnic și Bușteni. În realitate, prețul respectiv pentru studiul de fezabilitate a 4 km de drum incluzând toate studiile de teren premergătoare este foarte mic.
Concluzie
Contractul dintre CNADNR și Bechtel a fost semnat și menținut timp de 10 ani de guvernele partidelor parlamentare PSD-PNL-ALDE-UNPR-PDL-UDMR-PRU-PMP. Contractul a fost greșit negociat, fiind dezavantajos României. Alături de CNADNR, Egis a limitat pierderile României în această afacere prin supervizarea competentă și prin folosirea prestigiului statului francez în fața executantului american, transmite Clotilde Armand într-o postare pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.