Comisari ANPC din cadrul Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București au desfășurat în data de 25.05.2016, o acțiune de verificare a respectării prevederilor legislației în vigoare privind protecția consumatorilor în unități de alimentație publică.
Au fost constatate nereguli la 28 dintre acestea (Cofetărie Franțuzească, Restaurant Beirut, Restaurant Zaitone, Restaurant Divan, Restaurant Picolo Mondo, Restaurant Vacă MUUU, Restaurant Yoshi, Restaurant Arăbesc Șiș Kebab, mezze.ro- mâncare libaneza cu livrare la domiciliu, Restaurant Dines, Four Season, La Oriental, Tarboush restaurant, Sultan, Restaurant Marele Zid, Restaurant Templul Soarelui, Memos, Karamna, El Bacha, L’Incontro, Adress Fodd- restaurant cu specific turcesc, Tripoli- restaurant cu specific libanez, Restaurant No Name, Restaurant Coin Vert, Zen Sushi, Restaurant CHONG Quing, Restaurant Indian, Bozan Usta-Fast Food cu specific turcesc, Dristor Doner Fast Food, Restaurant Chineese Garden).
Principalele abateri constatate:
-utilizarea de materiii prime și semipreparate cu data limită depășită;
-aprovizionarea de materii prime fără documente de proveniența;
-utilizarea de semipreparate supuse operațiunii de congelare, fără a avea autorizație în acest sens și fără a avea posibilitatea de a stabili data durabilității minimale;
-spații frigorifice care aveau un grad avansat de uzură, neigienizate, cu lipsă termometrelor și fără a fi completate graficele de temperatură;
-semipreparate și semifabricate în unitatea proprie, porționate, congelate în unitate fără a avaea autorizație și care prezentau evidente modificări organoleptice (arsuri de congelare) și care nu aveau elementele de identificare sau documentele de proveniența;
-lipsă unui grafic pentru uleiul folosit, colectarea reziduurilor solide se făcea în recipient neacoperiti;
-lipsă informării cu privire la ingredientele alergene și lipsă indicării gramajului la unele produse;
-depozitarea în aceeași cameră frigorifică de produse diverse, preambalate sau în caserole cu capac (preparate din carne, brânzeturi );
-materii prime aprovizionate în stare refrigerate și semipreparate congelate în cadrul unității, fără că unitatea să fie autorizata în acest sens;
-nerespectarea vecinătății în cameră frigorifică;
-depozitarea ouălor la temperatură mediului ambiant;
-graficul de temeperatura nu era completatat la zi;
-lipsă traducerilor în limbă română a meniului și a afișului privind meniul zilnic.
Pentru neregulile constatate au fost aplicate 28 sancțiuni contravenționale în valoare de 147.000 lei și 2 avertismente. Au fost dispuse măsuri de oprirea temporară a prestării serviciilor pentru 3 dintre operatorii economici controlați, până la remedierea deficiențelor.
Au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman 185,5 kg de carne și produse din carne în valoare de 8.306 lei și 63 bucăți de lipii în valoare de 122 lei. Au fost oprite temporar de la comercializare 38 kg de carne și produse din carne în valoare de 1.145 lei și a prestărilor de servicii.
Deficiențele menționate și care au fost consemnate în procesele verbale de constatare a contravenției întocmite au fost transmise și către DSVSA București.