Negocierile referitoare la reformele cerute de premierul britanic David Cameron înaintea referendumului privind rămânerea sau nu a Marii Britanii în Uniunea Europeană sunt dificile, dar există o voință politică destul de puternică de găsire a unui acord, a indicat joi negociatorul șef al Comisiei Europene pe acest subiect, Jonathan Faull, citat de AFP.
Amintind că „au mai rămas doar câteva săptămâni” înaintea Consiliului European din 18-19 februarie, la care liderii europeni își propun să cadă de acord cu prim-ministrul britanic asupra reformelor cerute de acesta, Jonathan Faull a recunoscut că „rămân de rezolvat probleme dificile”.
„Negocierile sunt dificile. Sunt subiecte foarte dificile, din punct de vedere politic și juridic, pentru Marea Britanie, dar și pentru celelalte 27 de state membre și pentru arhitectura legală (a UE), a cărei integritate Comisia o va apăra”, a declarat el, într-o audiere în Parlamentul European.
„Sunt puse întrebări fundamentale. Ce înseamnă o Uniune din ce în ce mai îngustă? Care este relația între țările care au în comun moneda euro și celelalte state? Cum funcționează piața unică în aceste circumstanțe? Fără a uita problema libertății de circulație a lucrătorilor și modul în care aceștia sunt tratați de statele membre”, a indicat oficialul european.
În opinia sa, „toate acestea sunt subiecte importante”, în legătură cu care „au fost exprimate opinii foarte tranșante”. „Așadar, nu este deloc ușor”, a recunoscut Faull.
„Din ceea ce văd, voința politică de a rezolva problema este destul de puternică”, a estimat el.
„Comisia Europeană lucrează pentru a păstra Marea Britanie în UE, pentru că noi credem că este în interesul Uniunii și, fără a dori să intervenim în niciun fel în dezbatere, considerăm că este și în interesul Regatului Unit”, a adăugat Faull.
Jonathan Faull, unul din funcționarii britanici veterani de la Bruxelles, a fost desemnat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în fruntea unui „grup operativ (task force) responsabil cu problemele strategice legate de referendumul din Marea Britanie”.