Căderea excesivă a părului este o problemă cu care se confruntă numeroase femei, indiferent de vârstă, iar cauzele sunt multiple, de la anumite afecţiuni ascunse, stres până la folosirea unor produse cosmetice nepotrivite, care agresează rădăcina firului de păr prin substanţele chimice conţinute.
Există însă şi veşti bune privind această problemă, şi anume existenţa a numeroase tratamente naturiste aprobate şi date publicităţii prin intermediul unei autorităţi în domeniu, şi anume Journal of Cosmetic Dermatology, publicaţie care adună la un loc informaţiile strânse în urma numeroaselor studii ştiinţifice care au ca temă principală frumuseţea.
Tratamentele naturiste împotriva căderii părului au constituit dintotdeauna o temă de interes, cele mai vechi însemnări venind încă din Egiptul antic, când femeile făceau diferite amestecuri din plante, miere şi chiar grăsimi animale pentru a preveni pierderea podoabei capilare.
Îţi prezentăm în continuare câteva remedii simple contra căderii părului (a căror eficienţă este dovedită prin studii ştiinţifice), pe care le poţi face la tine acasă:
Sucul de ceapă, usturoi sau ghimbir
Conform unei cercetări detaliate în publicaţia Dermatology, 20 din 23 de persoane care au aplicat astfel de sucuri naturale pe scalp de două ori pe zi au observat că părul a crescut în doar 6 săptămâni iar rezistenţa a crescut semnificativ. Experţii sunt de părere că efectele benefice ale acestui preparat simplu sunt date de puterea extraordinară a flavonoidelor, care au acţiune antiinflamatoare şi favorizează circulaţia sanguină la nivelul scalpului, prevenind astfel subţierea şi ruperea firului de păr.
Ardeii iuţi
Aceştia nu sunt folosiţi doar în gastronomie, ci şi în industria beauty. Capsaicina este substanţa care dă iuţeală acestor ardei şi care, potrivit studiilor, ar stimula creşterea părului. Puteţi încerca să luaţi suplimente pe bază de capsaicină (doar cu avizul medicului), să mâncaţi mai mulţi ardei iuţi (dacă nu suferiţi de gastrită) sau puteţi prepara o loţiune din seminţe de ardei iute pisate şi amestecate cu ulei de măsline.
Salvia, rozmarinul şi aloe vera
Salvia îndeseşte părul iar rozmarinul şi aloe vera stimulează creşterea acestuia. Le puteţi folosi sub formă de infuzie, pe care să o aplicaţi prin masaj pe pielea scalpului, sau sub formă de ulei esenţial. La fel de eficient este şi ceaiul verde (bun şi pentru răceală): aplicaţi o infuzie din 2 pliculeţe de ceai la 200 de ml de apă, lăsaţi să acţioneze o oră şi clătiţi cu apă călduţă. Ceaiul verde conţine antioxidanţi care previn căderea părului şi accelerează creşterea firului de păr.
Tratament la cald cu uleiuri naturale
Uleiul de măsline, de argan, de jojoba (ingredientul minune din produsele de îngriire), de eucalipt sau cel de cocos sunt excelente pentru prevenirea căderii părului. Încălziţi o ceaşcă de ulei, dar nu foarte mult, ci numai cât să fie călduţ, şi masaţi pielea scalpului cu ajutorul degetelor sau prin intermediul unei dischete demachiante. Acoperiţi apoi capul cu un prosop pentru o oră şi apoi spălaţi-vă pe cap ca de obicei. Uleiul de măsline dispune de numeroşi acizi graşi esenţiali care protejează şi hrănesc pielea scalpului, prevenind în acelaşi timp apariţia mătreţii, o altă cauză a căderii excesive a părului.