Armata americană va propune decorarea piloților săi de drone, precum și a soldaților care au contribuit la război departe de front, și analizează extinderea numărului de beneficiari ai Medaliei de Onoare, cea mai înaltă recompensă militară din SUA, oferită cu parcimonie, informează France Presse.
Conform unui raport al Pentagonului care urmează să fie publicat joi, armata va introduce o nouă decorație sub formă de literă, „R” (de la termenul englez „remote”, care înseamnă „la distanță”), care poate fi atașată panglicilor medaliilor decernate acestor operatori sau celor care duc războiul online și atacă informatic rețelele inamicului.
Armata are dificultăți în a recruta piloți pentru miile de drone desfășurate în Orientul Mijlociu, în Afganistan și în anumite regiuni din Africa, unii dintre ei suferind de surmenaj sau de probleme psihologice.
„Impactul operațiunilor la distanță în situație de luptă se face tot mai puternic simțit și, prin urmare, a crescut nevoia de a recunoaște clar aceste acțiuni”, explică Pentagonul în raportul său.
Litera „R”, de bronz, va fi decernată „militarilor care folosesc tehnologii la distanță pentru a participa direct la operațiuni de luptă”.
Programul de atacuri cu drone, care a luat avânt sub președinția Obama, este supus criticilor observatorilor, care acuză faptul că aceste lovituri sunt organizate în mare secret și cauzează numeroase victime în rândul civililor.
Fostul secretar al apărării Chuck Hagel a renunțat la crearea unei medalii de luptă specifică pentru operatorii de drone sau luptătorii informatici, după un val de critici din partea unor foști combatanți și aleși. El a ales în schimb o decorație care se poate adăuga la medalii. Succesorul său Ashton Carter, în funcție din februarie, ar urma să valideze joi aceste schimbări.
Pentagonul sugerează pe de altă parte reevaluarea a 1.100 de medalii decernate pentru acte de curaj, deoarece unele dintre ele recompensează fapte pentru care respectivii soldați s-ar putea califica pentru Medalia de Onoare.
Numai 17 militari au primit Medalia de Onoare pentru războaiele din Afganistan și Irak, o cifră mult mai mică decât în cazul conflictelor precedente, cum a fost războiul din Vietnam.
„Deși nimic nu indică faptul că soldații nu ar fi fost recompensați corespunzător, secretarul apărării a convenit că trebuie revizuite decorațiile și recompensele militare ținând cont de direcția luată de Medaliile de Onoare”, explică ministerul.
Totodată, Pentagonul ar urma să creeze o nouă decorație sub forma literei „C” (de la cuvântul englezesc „combat” — „luptă”).