Perele se număra printre fructele care i-au fascinat atât pe europeni, cât și pe chinezi. Perele sunt originare din vestul Asiei, de la poalele munților Himalaya, unde se găseau în urmă cu 6000 de ani. Perele au devenit ulterior populare în Grecia antică iar în prezent sunt cultivate în multe țări, îndeosebi în Statele Unite, China și Italia.
Homer spunea că para le-a fost dăruită oamenilor de zei.
Uite 10 lucruri interesante pe care nu le știai despre pere:
1. Perele sunt originare din Orientul Mijlociu și Europa. Abia în 1620 a fost plantat primul păr pe teritoriul Americii de Nord, în Massachusetts.
2. Chinezii consideră para un simbol al imortalității. De aceea, tăierea unui păr este un semn ce prevestește o tragedie. De asemenea, niciun chinez nu va împărți vreodată o pară cu altcineva, pentru că se spune că ar aduce ghinion.
3. Înainte ca tutunul să ajungă în Europa, frunzele de pere erau fumate.
4. În Grecia antică, perele erau folosite în tratarea grețurilor.
5. Lemnul de păr este folosit pentru fabricarea articolelor de mobilier și instrumentelor muzicale.
Totodata, cele mai bune ustensile de lemn pentru bucătărie sunt făcute din lemn de păr, fiindcă acesta este inodor și este foarte rezistent. Riglele arhitecților sunt făcute din lemn de păr, pentru că acest lemn este foarte rigid.
6. Perele sunt o sursă excelentă de glucoză, care este transformată rapid în energie. De aceea, perele reprezintă o gustare ideală între mese.
7. Perele conțin multe fibre, care sunt esențiale pentru un sistem digestiv sănătos. O pară conține 20-25% din doza zilnică recomandată de fibre.
8. Perele sunt recomandate femeilor însărcinate, pentru că au un conținut mare de acid folic – 10-20 mcg (în jur de 5% din doza zilnică recomandată). Acidul folic ajută ca sarcina să decurgă normal și sănătos.
9. Perele ajută la tratarea și prevenirea osteoporozei. Acestea sunt o sursă bună de bor, care ajută la fixarea calciului în oase.
10. Perele sunt printre puținele fructe care se coc cel mai bine după ce sunt culese. Dacă sunt lăsate în copac să se mai coacă, pulpa delicată, fină, devine granuloasă. Dacă sunt culese, înainte de a se coace, sunt mai bune atât ca textură, cât și ca aromă. Pentru aceasta, trebuie păstrate într-o pungă de hârtie, la temperatura camerei, între 2 și 5 zile.